Uitgewerkt programma Gavere 2024

Sociaal Groen: Voor een leefbare gemeente

waar veel te beleven valt en iedereen meetelt!

 

1. Wonen &ruimtelijke ordening: leefbare buurten met ademruimte en betaalbaar wonen

Om het dorpskarakter te vrijwaren, mag de wilde appartementisering stilaan ophouden. Leg nieuwe bouwprojecten strengere voorwaarden op, die de leefbaarheid van onze gemeente en de betaalbaarheid van wonen verhogen. Voorzie in elk project minstens 20% sociale- en budgetwoningen. Zodat Gavere eindelijk de verplichte 95 sociale woningen kan realiseren.

De gemeente moet zich inspannen om aan elk gezin een gezonde betaalbare woning te garanderen, met voldoende groen en voorzieningen in de buurt. Sociale woningen horen geïntegreerd te zijn in het dorpsweefsel en niet afgezonderd in aparte “sociale wijken”. Om de vergrijzing aan te pakken (één op drie inwoners is 60+) werken we aan betaalbare woningen voor jonge starters. En er zijn meer noodwoningen nodig, ook voor grotere gezinnen.

Laat buurten heropleven en uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Elke deelgemeente krijgt zijn polyvalente ontmoetingsruimte en elke buurt een gezellig ingericht perkje, dat ook kan dienen als rustpunt voor wandelaars en fietsers. Liefst in het groen en met een speelplekje voor de jongsten.

Stop het lozen van afvalwater in onze waterlopen. Er is een meerjarenplan nodig voor de modernisering van de rioleringen. Prioritair worden alle woningen die nog niet aangesloten zijn op het rioleringsnetwerk aangepakt. Verder wordt de dubbele riolering waarbij afvalwater gescheiden wordt van regenwater, voorzien in een meerjarenplan.



2. Natuur, milieu, landbouw: Meer groen, meer leven, meer korte keten en meer dialoog.

Vergroenen van de publieke ruimte door (her)aanplant van straatbomen, aanleg van buurtparkjes met o.a. inheemse bloemenvelden, ontharding van rotondes, aanleg groene wandelpaden en geveltuinen in dichte straten en publieke gebouwen of bedrijfspanden. Dit zorgt voor de nodige verkoeling, opvang van regenwater en verhoogt het welbevinden.

Meer publieke ruimte door bestaande ruimtes anders in te vullen of te ontsluiten; uitbreiding van het Egmontpark door afbraak van leegstaande gebouwen (o.a. De Horizon en café ’t Buitenland), het toegankelijk maken van de tuin van het “Armenhuis” en de herbestemming van De Meire tot recreatieve natuur.

Herstel en behoud van natuurlijke biotopen: bescherming van de habitat van de bever. Investeren in een bijenvriendelijke gemeente met o.a. aangepast maaibeleid, installeren van bijenhotels en aanplant van struiken en bomen. In samenwerking met de milieuraad aanbrengen van landschapselementen zoals houtkanten en poelen die o.a. combineerbaar zijn met natuurlijke veeteelt. Stimulatie van de Gaverse meersen als meest natte en bio-diverse regio. Herstel van de natuurlijke loop van beken en ontharden van schelde-bermen waar mogelijk.

Ondersteunen van lokale boeren: inzetten op de korte keten-economie en de organisatie van lokale markten of verkoopmogelijkheden. Ondersteuning van boeren bij de opmaak van een reconversieplan en aanmoedigingspremie om hun bedrijf duurzamer te maken. Financieel en logistiek ondersteunen van voedselbossen.  Vrijstellen van staangeld voor lokale markten voor lokale landbouwers. 

Optimaliseren van het afvalbeheer en beperken van milieuschade: voorzien in GFT ophaling gezien het stijgend aantal appartementen, het plaatsen van meer glasbollen die veelvuldig worden geledigd, updaten van het containerpark en uitwerken van een actieplan voor houtverbranding. Strenger optreden bij milieuovertredingen en rust verstorend of asociaal gedrag in landelijke gebieden.

Versterken van de milieuraad en samenwerking: door actieve samenwerking met de milieuraad en het beschikbaar stellen van eigen budget om acties op te zetten of projecten uit te werken. Daarnaast is het belangrijk om een dialoog te versterken tussen de gemeente, de landbouwers en milieuverenigingen om tot gedragen afspraken en investeringen te komen.

 

3. Klimaat en energie: een tandje bijsteken maar iedereen meenemen.

Maatregelen rond klimaatverandering mogen geen duur en ingewikkeld verhaal worden. De klimaattransitie zal maar slagen als we iedereen meenemen in een gemeenschappelijk burgervriendelijk project. Daarom is het nodig om het bestaande klimaatplan aan te scherpen en versneld te realiseren. Doelstellingen moeten concreet zijn en gebonden aan een strikt tijdspad voor uitvoering.

Energiearmoede bestrijden en inzetten op groene energie: Met wijkrenovatieplannen gaan we aan de slag om hele buurten collectief duurzaam te renoveren; openbare gebouwen (o.a. kerken) worden zoveel mogelijk uitgerust met zonnepanelen om nabijgelegen woningen en bedrijven van stroom te voorzien. Energiecoöperatieven en energiedeelprojecten zoals Bolt en Stroomvloed worden betrokken bij de omschakeling naar duurzame energie. Er komt één lokaal aanspreekpunt dat acties coördineert en burgers begeleidt bij het maken van de juiste keuzes voor klimaataanpassing (“ontzorging”). Daarnaast wordt ingezet op collectieve duurzame energievoorziening in bedrijvencentra. En verkennen we met Defensie of een versoepeling van het windmolenverbod met betrekking tot de radar in Semmerzake mogelijk is.

 

4. Verkeer en mobiliteit: veilig en vlot doorheen Gavere.

Gavere heeft meer pendelverkeer dan gemiddeld, waarvan het merendeel met de auto. Dit in combinatie met het schoolverkeer is een uitdaging. 40% van de burgers ervaart Gavere als onveilig om te fietsen of 45% onveilig om kinderen alleen naar school te laten gaan.

Verhogen van veiligheid: invoering van zone 30 voor alle dorpskernen met aangepaste weginfrastructuur draagt zorg voor de zwakke weggebruiker. Weren van zwaar verkeer (+3ton) bij aanvang en einde van de schooldag. Het fietspadennetwerk vervolledigen en veiliger maken. Risicoknelpunten opsporen en verhelpen zoals de verkeerssituatie in de Stationstraat, Aalbroekstraat, Vossestraat en Veldstraat. Woonerf Markt veiliger maken door infrastructurele ingrepen.

Fietsen en openbaar vervoer aantrekkelijker en toegankelijker maken: een bijkomend hoppin-punt voorzien aan het station met busverbindingen van en naar elke gemeente. Investeren in meer en beter uitgeruste fietsenstallingen met tevens plaats voor bakfietsen. En best ook gekoppeld aan een fietsherstelpunt. Zeker meer fietsstraten en woonerven voorzien.

Stimuleren van duurzaam rijden: door autodelen te voorzien in alle deelgemeenten en het aantal laadpalen substantieel uit te breiden.

Mobiliteit voor iedereen: ook zij die minder mobiel zijn, moeten een oplossing krijgen, zodat men kan blijven wonen in de eigen gemeente, deelnemen aan activiteiten en zijn autonomie behouden. Daarom willen we een busje beschikbaar stellen en sociaal vervoer door vrijwilligers uitwerken.

 

5.  Cultuur, sport, vrije tijd: ruimte voor en versterken van vrijetijdsinitiatieven

Betere infrastructuur voor cultuur: het gemeentelijk ontmoetingscentrum Racing schiet tekort om alle culturele verenigingen en activiteiten kwaliteitsvol onderdak te bieden. Klank, licht, geluidsisolatie en akoestiek voldoen niet aan de noden van culturele gezelschappen en groepen. Bovendien kunnen de verschillende ruimtes niet gelijktijdig gebruikt worden omdat ze onvoldoende afgescheiden zijn.

Herbestemming van gebouwen: vanuit participatie en co-creatie met eigenaars, verenigingen en burgers willen we meer ruimte realiseren voor cultuur en vrijetijdsinvulling. De leegstaande kerken krijgen bij voorkeur een nieuwe bestemming en blijven in het patrimonium van de gemeente. Maar ook het kasteel Grenier en de oude fabriek naast het Egmontpark in Gavere en het Armenhuis in Asper bieden mogelijkheden voor het uitbouwen van socio-culturele hubs. Met expositieruimtes, werkateliers, vergaderruimte en misschien zelfs een lokaal museum en erfgoedarchief.

Versterken van lokale verenigingen en initiatiefnemer: de cultuurraad moet een regierol opnemen om de vele verenigingen en initiatiefnemers te ondersteunen en om de samenwerking met bibliotheek en het intergemeentelijk cultuurplatform te versterken. De cultuurraad moet tevens de ruimte en middelen krijgen om een eigen programmatie uit te werken. De dienst Vrije Tijd hoort initiatiefnemers logistiek te ondersteunen bij het plannen en organiseren van activiteiten. Het lijkt ons fair dat de betoelaging van socio-culturele verenigingen wordt gelijkgeschakeld met deze van sportverenigingen.

Verder uitbouwen van een laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar sportaanbod; sport als spel voor het plezier, voor heel jong tot heel oud. Ook kleine clubs en minder populaire sporten verdienen ondersteuning.  Clubs die nadeel ondervonden van de overstap naar de nieuwe sporthal door verlies aan bv. kantine-inkomsten of extra kosten door de verhuis, moeten concreet geholpen worden om dit bij te sturen.

6. Welzijn & Gezondheid: garanderen van grondrechten voor iedereen doorheen het leven.

We gaan voor een inclusieve samenleving waar iedereen kan deelnemen aan de samenleving, zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven en alle kansen krijgt om op te groeien en maximaal te ontplooien. In een welvarende gemeente mag niemand uit de boot vallen.

Actief ondersteuning bieden en de weg wijzen naar zorg  en hulp: het OCMW verlaagt de drempel om hulp te vragen en bouwt haar outreachende werking verder uit. Het maakt korte metten met stigmatisering. Het gaat actief en proactief te werk om ondersteuning te bieden aan wie het materieel en sociaal moeilijk heeft. Het zorg- en ondersteuningsaanbod wordt beter bekend gemmaakt en dichter bij de burger gebracht.

Gavere wordt een warme gemeente: we dragen zorg voor elkaar en versterken het gemeenschapsgevoel. De buurt wordt weerom een gemeenschap waar er zorg is voor elkaar. Daarom investeren we in gemeenschapsvorming, buurtwerk en het ondersteunen van mantelzorgers. Ook versterken we het vrijwilligersnetwerk.

Zowel jong als oud vindt zijn plekje in Gavere: door het bevorderen van goede voorzieningen voor jonge gezinnen (kinderopvang, babysitdienst, opvoedingsondersteuning … ), voor opgroeiende jongeren (jeugdhuizen en jeugdverenigingen, sportclubs …) en voor senioren (hulp bij boodschappen, vervoerdienst, seniorenwerking, thuiszorg …).



7. Onderwijs, leren en werken: het kind staat centraal.

Kinderen groeien op in hun gemeente en leren de gemeente kennen: we zetten in op een brede school die verbinding maakt met lokale landbouwers, cultuurorganisaties, sportclubs, de middenstand en lokale politie. Leren doe je niet alleen in de klas maar je gaat ook op pad naar de bibliotheek, het containerpark, het leger …

Gezond opgroeien en zorg dragen voor de natuur: van het aanplanten van voedselbossen tot gezonde voeding op het bord. Geen lege brooddozen naar school of voedselverspilling. Wel een gezond plas- en drinkbeleid en fruit op school.

De leerkracht staat er niet alleen voor: ouders, grootouders, buren … allen kunnen een steentje bijdragen in de ontwikkelingskansen van kinderen. Vrijwilliger kunnen onderwijzend personeel versterken en de school verrijken door bv. voor te lezen in de klas, mee te helpen met het moestuinieren en het verfraaien van de schoolomgeving. Elke school bepaalt hoe zij vrijwilligers inschakelt, de gemeente ondersteunt. Ook projecten waar jong en oud elkaar ontmoeten krijgen een plaats, zo groeit er respect en solidariteit tussen generaties.

Flankerend onderwijs. We laten alle scholen  van zowel gemeentelijk als vrij onderwijs waar mogelijk samenwerken rond schoolvervoer, sportdagen, gebruik van de sporthal, buitenschoolse opvang, zwemmen en vervoer er naar toe, bibliotheekgebruik, betaalde gemachtigde opzichters,… .



8. Lokaal produceren en kopen geeft zuurstof aan de gemeente: stimuleren van ondernemerschap, versterken van de korteketeneconomie en promoten van de lokale middenstand.

Levendige dorpskernen met lokale handel: We maken werk van het revitaliseren van onze dorpskernen door lokale handelaars aan te moedigen met fiscale vrijstellingen voor opstartende kleinhandelszaken, het aanmoedigen van pop-up-winkels in niet-gebruikte handelspanden en promoten van lokale producten en lokale handel. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale producenten en leveranciers.
Propere lichte industrie, praktijken van vrije beroepen en handelszaken kunnen harmonisch geïntegreerd worden in woonwijken, mits naleving van precieze bouwvoorschriften.



9. Gemeentelijke dienstverlening dicht bij de burger: Bereikbare en ontzorgende dienstverlening. Geen ivoren toren maar actief betrekken van burgers om het beleid vorm te geven en beslissingen te nemen. Geen achterkamerpolitiek maar grote transparantie.

Uitnodigende en burgervriendelijke communicatie: bij Gavere-info kun je terecht met al je vragen en zij helpen je zonder omwegen vlot verder naar de juiste instanties. Onthaalbeleid: nieuwe inwoners kunnen via een handige onthaalbrochure alles terugvinden over de gemeentelijke voorzieningen, lokale ondernemingen, sport, cultuur en vrijetijd, verenigingsleven, enz. Het gemeentelijk infoblad houdt deze info up to date voor iedereen.

Vanuit co-creatie en burgerparticipatie groeit de gemeente: Burgers actief betrekken vanaf de ontwerpfase bij belangrijke projecten, zoals (her)aanleg van straten en wegen, bouwprojecten... zorgt voor een breder draagvlak en maakt de gemeente ook van jou. Dit mag zich niet beperken tot de wettelijk voorgeschreven openbare onderzoeken maar doet beroep op burgerpanels, volksraadplegingen, buurtvergaderingen, inspraakrondes. En er wordt ernstig rekening gehouden met de aangebrachte inzichten en voorstellen. Ook de adviesraden krijgen een grotere rol bij beleidsvoorbereiding en -opvolging: met open vergaderingen verhogen zij de betrokkenheid van burgers;  ze kunnen zelf activiteiten organiseren en de politieke fracties kunnen er weerom deel van uitmaken.

Openbaarheid van bestuur en inspraak: Gemeenteraadszittingen worden gestreamd zodat burgers in real time de gemeenteraad aan het werk kunnen zien. Na elke gemeenteraadszitting een vragenronde waaraan publiek kan deelnemen. Elke zitting wordt voorbereid in publieke gemeenteraadscommissie(s) waar college en/of administratie toelichting verschaffen bij de agendapunten. De rol van de gemeenteraadsvoorzitter wordt versterkt: deze kan als waarnemer de collegezittingen bijwonen en punten agenderen, deskundigen uitnodigen naar college, raad of commissie en is onafhankelijk van de politieke fracties.

 

10. Gezonde financiën, rechtvaardige fiscaliteit: gemeentebelasting herverdelen zodat arbeid minder en vermogen meer belast wordt.

Een lokale taxshift: In België wordt arbeid uitzonderlijk zwaar belast. Dat uit zich ook in de aanvullende gemeentebelasting. Als sociale en ecologische partij  willen we daar ook lokaal iets aan doen. Daarom verlagen we de lokale aanvullende personenbelasting en verhogen we de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing. Zo blijft de totale belastinglast gelijk, maar wordt hij rechtvaardiger verdeeld.

Vanuit dezelfde sociale overweging willen we de huisvuilbelasting, nu 40 euro per gezin, halveren. Want dit is een sociaal onrechtvaardige vlaktaks, die rijk en arm, grote en kleine “vervuiler”, gelijk belast. Onze gemeentefinanciën zijn sterk genoeg om deze kleine belastingvermindering aan te kunnen.  

Invoering toeristenbelasting: Momenteel heft Gavere nog geen toeristenbelasting. Dit betekent dat toeristen nu gratis gebruik maken van de lokale infrastructuur, die de lokale bewoners financieren. Met een toeristenbelasting per verblijf en voor aangeboden faciliteiten zoals de camperplaats laten we de toeristen daar een stukje voor meebetalen.

Belasting op ongeadresseerde drukwerken: Ongeadresseerd drukwerk is ecologisch belastend. Daarom is een belasting op dit soort drukwerk billijk. We kunnen ons inspireren aan de vele gemeenten die dit reeds toepassen.

 Belasting op fossiele verwarmingstechnieken bij nieuwbouw of grondige verbouwing: Fossiele brandstoffen geven CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de klimaatopwarming. Houtkachels genereren bovendien veel fijn stof, wat negatief is voor de volksgezondheid. We bepleiten een ontradende éénmalige belasting als bij nieuwbouw of verbouwing één van volgende installaties vergund wordt: verwarmingsinstallatie op gas, pellet kachel, houtkachel of andere verwarmingsinstallaties op fossiele brandstoffen.

 Tenslotte stellen we vast dat de gemeentelijke financiën gezond zijn en dat er zelfs een behoorlijke buffer werd opgebouwd. Zonder valse verwachtingen te scheppen, willen we dan ook bij opmaak van het nieuwe meerjarenplan nagaan waar fiscale versoepeling haalbaar is. Gezond, maar rechtvaardig!  

 

Met jouw stem help je ons om voor elk van deze punten op te komen.

Ga dus massaal stemmen om dit mogelijk te maken!