11 jul 2018

Groen moet wijken voor beton? Het kan anders!

Kiezen we in Gavere voor bruisend groen of woestenij van beton? 

Op verschillende plaatsen in de gemeente (foto: in de Baaigemstraat) zijn de voorbije weken groenperken verwijderd en opgevuld met jawel... beton. Ook bij de heraanleg van het plein voor de kerk in Gavere is er vooral gekozen voor grijze woestenij, met een minimale aanwezigheid van bloemen, struiken en bomen. Het lijkt er wel op of groen verbannen moet worden uit de dorpskernen. Dat kan en moet anders. De aanwezigheid van groen in woongebieden, en bomen in het bijzonder, heeft nochtans vele voordelen: natuurlijke schaduw, koelend effect op omgeving, neemt water op, indruk van rust en gezelligheid, opname van koolstofdioxide, bevorderend voor biodiversiteit, ...

Dat het effectief anders kan, is te zien op onderstaande foto's. Daar vergelijken we telkens een locatie in Gavere met een gelijkaardige plaats in Merelbeke. 

Om te beginnen de Grotenbroekstraat in Gavere. Daar is recentelijk de strook betonklinkers vervangen door een foeilelijke strook asfalt. De foto ernaast is is de Gaversesteenweg in Schelderode waar men wél een mooi haagje geplant heeft als scheiding. 

Dan zien we een foto van één van de vele vluchtheuvels die men recent volgegoten heeft met beton. Het is niet alleen lelijk en kil, het is ook nog eens een absurde uitgave als men daarvoor de betonklinkers uitgraaft, ongetwijfeld gewoon omwille van een paar sprieten onkruid. In Merelbeke worden heel wat vluchtheuvels voorzien van planten, zoals je kan zien op de tegenhanger. 

En het is bijna hilarisch : overal in de aanpalende gemeentes (Oudenaarde, Schelderode...) zie je op de markten en in de dorpskernen aangeplante bloemen en hanging baskets, bij ons op de markt hangt men een kartonnen/houten bloem aan de verlichtingspaal en klaar is kees. 

Groen Gavere engageert zich voor een effectiever groenbeleid in de gemeente, met als concrete actiepunten o.a.:

  • Meer bomen en groenperken, voor écht groene, gezellige dorpskernen. Hierbij wordt nadruk gelegd op duurzame, inheemse soorten, met een bevorderend effect voor de inheemse vogelpopulaties. 
  • Bestaande groene ruimtes behouden en indien mogelijk uitbreiden. 
  • Stimulans voor inwoners die met bloemen en geveltuintjes de straat opfleuren.

Het kan anders in Gavere! 

Met dank aan Veronique Lion voor de foto's. 

Meer lezen over het belang van bomen en groen in een woongemeenschap? Zie bv.

https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_forest

https://www.mo.be/opinie/stadsbomen-kunnen-bijna-evenveel-co2-opslaan-als-een-tropisch-woud

Wist je dat sommige gemeenten een waarlijk bomenbeleidsplan hebben? Zie bv. dat van de stad Naarden in NL:

https://www.leiedal.be/sites/leiedal/files/assets/lve/Leefmilieu/Bomenbeleidsplan_Naarden.pdf

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.